onwil

Zevenhonderd kilo pure onwil. En trekken werkt averechts. Dan gaan de hakken in het zand en bereik je precies het tegenovergestelde: stilstand, in plaats van vooruitgang.
Met mensen werkt het eigenlijk precies zo. Vernieuwing stuit vaak op weerstand. We klampen ons graag vast aan wat we kennen en kunnen. Uit onzekerheid, omdat we gebrekkig geïnformeerd zijn en de toekomst onduidelijk is.

En dat is onproductief, want we kunnen niet om vernieuwing heen. Zeker niet in het bedrijfsleven anno 2014, waarin iedereen in de race is om dezelfde schaarse knikkers. Het moet anders, slimmer, innovatiever.

In beweging

Wie een verandering beoogt in zijn organisatie, wil mensen in beweging krijgen. Net als het paard op de foto. Dat vraagt om een slimme, complete analyse van de situatie. Een zorgvuldig uitgewerkt stappenplan van interventies. Communicatie en informatie. Creëer veiligheid en vertrouwen. En stel je medewerkers een beloning in het vooruitzicht.

Als er één paard over de dam is, volgen er vanzelf meer. Net als bij mensen.

Tevreden paarden in de wei