Skip to Content

Blog

Ruimte voor de lach!

Tijdens een bijeenkomst onlangs, moesten mijn tafelgenote/buurvrouw en ik erg lachen. Waarom: dat weet ik allang niet meer. De voorzitter van de bijeenkomst reageerde verstoord en als twee betrapte schoolmeiden hielden we braaf op met lachen en deden we weer mee met het serieuze gesprek.

Nu weet ik uit eigen ervaring echt wel dat het erg ongemakkelijk kan zijn, wanneer je voor een groep staat en er wordt gelachen zonder dat jij weet waarom dat is. Dus voorzitter: dit is niet persoonlijk bedoeld!

En tòch: ik pleit er voor dat de de lach vaker voorrang krijgt!
Humor en lachen kunnen zo bevrijdend zijn en zijn tegelijkertijd zo’n krachtig middel om spanningen te reguleren, om mensen met elkaar te verbinden en om zaken op een constructieve manier gerealiseerd te krijgen.

Híj wist dat …het was niet altijd succesvol, maar hij realiseerde meer dan de zittende murenbouwer.

Lachen draagt ertoe bij dat fase 3 (verbinding) in Maslow’s pyramide ingevuld kan worden en helpt de weg vrij te maken naar fase 4 (erkenning en waardering), waar we “at the end of the day” allemaal willen zijn.

Als je voor een groep staat en er wordt gelachen om een grap die aan jou voorbij gegaan is, tel dan even tot 10 voordat je reageert. Waarschijnlijk heeft het lachen niets met jouw verhaal te maken. Je kunt de ander met een waarderende vraag en met oprechte belangstelling uitnodigen om over het piekmoment te vertellen in plaats van zo spoedig mogelijk weer tot de orde overgaan.

Misschien kan de rest van het gezelschap meepieken?
Als niet, dan kun je in ieder geval tevreden zijn over het klimaat dat je als voorzitter/teamleider/afdelingshoofd/directielid hebt weten te scheppen.

De wereld wordt er heel éven een beetje leuker van!

Wil je meer weten over het werken met appreciative inquiry, neem dan gerust contact op.

Milieutip: lucht eens wat vaker je hart

We werken allemaal langer door. Om de juiste mens op de juiste plek te blijven is het noodzakelijk dat we allemaal (werkgevers en werknemers) zo flexibel mogelijk zijn. Dat we op tijd de bakens kunnen verzetten en daardoor duurzaam inzetbaar zijn.

Dat geldt vanzelfsprekend net zo goed voor Caleidoscoop. Ook ik moet ervoor zorgen dat ik meegroei met de vragen van deze tijd en dat mijn plezier in mijn mooie vak niet verdwijnt. Dat ik niet ontmoedigd raak door berichten zoals  ‘Investeringen in personeelsbeleid geen prioriteit voor werkgevers’ (HR Praktijk 6 september 2015) of ‘Waarom er over macht te weinig wordt gesproken’ (TIAS school for business and society, 10 september 2015). Lees meer

Van zure naar zingende suppoost – of andersom…

blije fiets

Er staat niet voor niets een vrolijk fluitende fietser op de homepage van mijn vernieuwde website (caleidoscoopadvies.nl). Deze meneer is goedgemutst op weg naar zijn werk. En willen we dat niet voor onszelf en voor al onze medewerkers: plezier hebben in ons werk? Net als de zingende suppoost die ik ooit in het Rijksmuseum zag.

Lees meer

Procrustes – one size fits all?

ProcrustesKent u de mythe van Procrustes?

Procrustes is een personage uit de Griekse mythologie. Hij was een herbergier  met een bloeiend bedrijf op Attica, een Grieks schiereiland. Zijn keuken was prima en de gunstige ligging aan de weg naar Athene zorgde voor een flinke toestroom aan klanten. Tot zo ver het goede nieuws… Lees meer

De metafoor van het uitgelaten paard

Langs het Zuid-Franse strand

Jaren geleden was ik in Zuid-Frankrijk, aan de Atlantische oceaan. Met z’n vieren maakten we een lange, zonnige dagtocht met geleende paarden van een lokale manege. Galopperen op het strand, vlak langs de branding, de ondergaande zon tegemoet. Paarden blij, wij blij. Lees meer

Als er één paard over de dam is…

onwil

Zevenhonderd kilo pure onwil. En trekken werkt averechts. Dan gaan de hakken in het zand en bereik je precies het tegenovergestelde: stilstand, in plaats van vooruitgang.
Met mensen werkt het eigenlijk precies zo. Vernieuwing stuit vaak op weerstand. We klampen ons graag vast aan wat we kennen en kunnen. Uit onzekerheid, omdat we gebrekkig geïnformeerd zijn en de toekomst onduidelijk is.
Lees meer