We werken allemaal langer door. Om de juiste mens op de juiste plek te blijven is het noodzakelijk dat we allemaal (werkgevers en werknemers) zo flexibel mogelijk zijn. Dat we op tijd de bakens kunnen verzetten en daardoor duurzaam inzetbaar zijn.

Dat geldt vanzelfsprekend net zo goed voor Caleidoscoop. Ook ik moet ervoor zorgen dat ik meegroei met de vragen van deze tijd en dat mijn plezier in mijn mooie vak niet verdwijnt. Dat ik niet ontmoedigd raak door berichten zoals  ‘Investeringen in personeelsbeleid geen prioriteit voor werkgevers’ (HR Praktijk 6 september 2015) of ‘Waarom er over macht te weinig wordt gesproken’ (TIAS school for business and society, 10 september 2015).

Afhangende mondhoeken
Caleidoscoop blog1

Sommige vragen zijn van alle tijden. Hoe houden we ons werk duurzaam productief en plezierig? Hoe kanaliseren we spanningen op de werkvloer, zodat we niet met afhangende mondhoeken gaan rondlopen? Daarvoor is eerlijke communicatie nodig, eventueel opbouwende kritiek.

Op een goede manier feedback geven en ontvangen vereist een paar essentiële vaardigheden. Feedback géven vergt een paar stappen, die we helaas regelmatig overslaan. Daarom zet ik ze hier even op een rijtje:

  • Geef een feitelijke beschrijving van de situatie waarover je feedback wil geven (wat, wie, waar, wanneer). Visualiseer als het ware een film van de situatie.
  • Beschrijf het effect dat het gedrag van de ander op jou had.
  • Geef het doel aan dat je beoogt met de feedback.
  • Maak een afspraak.

Caleidoscoop blog2

Feedback ontvángen is nog lastiger. We denken vaak dat we dat beter kunnen dan feedback geven, maar dat blijkt bij nader onderzoek toch tegen te vallen. We stappen allemaal weleens in de valkuil van de defensieve reactie, waardoor een negatieve spiraal dreigt te ontstaan. Dat is geen drama, zolang die maar op een juiste manier doorbroken wordt. Focus op iemands kwaliteiten. Een complimentje doet al vaak wonderen. Dit verrassende YouTube-filmpje doet mij nog elke keer glimlachen.

Ik wens jullie een inspirerend najaar, met veel plezier in je werk en in je leven. Bovendien met goed werknemerschap én goed werkgeverschap, want:
You can love people without leading them, but you can never lead people without loving them.