ProcrustesKent u de mythe van Procrustes?

Procrustes is een personage uit de Griekse mythologie. Hij was een herbergier  met een bloeiend bedrijf op Attica, een Grieks schiereiland. Zijn keuken was prima en de gunstige ligging aan de weg naar Athene zorgde voor een flinke toestroom aan klanten. Tot zo ver het goede nieuws…
Procrustes had namelijk een nare gewoonte. Als zijn gasten ‘s nachts lagen te slapen, kwam hij controleren of ze wel in hun bed pasten.  Bleken de reizigers te klein, dan rekte hij ze uit op de pijnbank, net zo lang tot ze pasten. Waren ze te groot, dan hakte hij een stuk van hun lichaam af. Zo zorgde hij ervoor dat elke reiziger precies in zijn bedden paste. Maar hoe dan ook: ze overleefden het niet en hun eigendommen verdwenen in de zakken van Procrustes.

Modellen én maatwerk
Moraal van dit verhaal, u raadt het al: modellen en instrumenten zijn fantastische hulpmiddelen, maar maatwerk blijft altijd prioriteit nummer 1. Ik start altijd met onderzoek en een heldere analyse van vraag en/of probleem en beslis dán pas welke methodische aanpak ik ga inzetten. En dat is zeker niet automatisch een methode waarvoor de licentie al in huis is. Zo voorkom je dat je gaat werken als Procrustes en je klanten daarna  het loodje leggen…

Caleidoscoop werkt methodisch, maar verliest het belang van maatwerk nooit uit het oog. Mijn verbeterplannen zijn op maat gesneden, komen in nauw overleg met de klant tot stand en zijn daardoor precies passend voor de organisatie waarin ik ze help uitvoeren.
Overigens liep het met Procrustes zelf niet goed af: de held Theseus bakte hem op zekere dag een koekje van eigen deeg. Zo oogstte hij wat-ie gezaaid had.